Maks Verstapen i Adrian Njui ©Reuters
Maks Verstapen i Adrian Njui ©Reuters

Red Bul je od starog bolida pravio ovosezonsku zver

Vreme čitanja: 1min | čet. 25.05.23. | 15:12

“Bolid je bio pretežak, a bilo je tu i nekoliko stvari oko vešanja sa kojima nismo bili zadovoljni”, kaže inženjer Adrijan Njui, tehnički direktor Red Bula

Svi znamo da Red Bulu ove sezone niko nije dorastao, mada se tu i tamo pojavi po neki izlet Aston Martinove vedete Fernanda Alonsa. I, svi timovi pričaju o unapređenju bolida, izmenma i dopunama koncepcije koja treba da parira najjačima, dok iz Red Bula stiže jano i glasno obrazloženje – RB-19 je samo evolucija RB-18 bolida.

„Ovo je samo bazni koncept koji se pokazao kao pristojan“, kaže inženjer Adrijan Njui, tehnički direktor Red Bula koji je sa svojim timom za Verstapena i Pereza napravio vozilo sposobno da na pristojnoj udaljenosti ostavlja konkurenciju.

Izabrane vesti

“Naš RB19 u odnosu na prošlu godinu je samo detaljna evolucija onoga što smo već napravili. Bili smo jako kritični u tehničkim segmentima koji po nama nisu pružali dovoljno. Bolid je bio pretežak, a bilo je tu i nekoliko stvari oko vešanja sa kojima nismo bili zadovoljni”, tvrdi slavom ovenčani inženjer, pa dodaje da u Red Bulu ne misle da treba da se opuste, mada im ova šasija u kombinaciji sa Hondinom pogonskom jedinicom daje za pravo makar da budu ponosni na svoj dosadašnji rezultat. 

“Moramo da budemo programatični i uvek na svojim nogama. Ne zaboravite, to je zato što još uvek imamo 20 trka do kraja šampionata. Ostali će puno da se trude i stvari mogu brzo da se promene. Moramo i mi da forsiramo sami sebe, pa da vidimo gde ćemo biti na kraju godine”, poručio je Njui.


tagovi

Red BulMaks VerstapenF1 tehnologijaAdrian Njui

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara